Skoči na glavno vsebino

V petek, 10. 3. 2023, je v Parku Škocjanske jame v prostorih Promocijsko kongresnega centra Pr Nanetovh (Matavun 8) potekala sklepna predstavitev raziskovalnega dela »Turizem v naših krajih skozi čas«. Raziskovalne naloge so predstavili učenci raziskovalnega in vrtnarskega krožka ter petošolci iz Divače in učenci podružnične šole Vreme. 

Učenci Podružnične šole so pod mentorstvom Andreje Perhavec Čok in Petre Rakovec izvedli intervju s predsednico Turističnega kulturnega športnega društva Urbanščica Mirjam Frankovič Franetič. Povedala je, da je bilo leta 1995 ustanovljeno turistično društvo Vremska dolina, ki pa je delovalo le 6 let. Leta 2006 so ustanovili Turistično kulturno športno društvo Urbanščica, ki je v svojem večletnem delovanju v kraju izvedlo več uspešnih projektov. Uredili so »Magajnovo pot« na Vremščico in dve tematski poti: »Pot vodnih zakladov« ter »Od živine do divjadi«. Med drugim so uredili tudi muzejsko zbirko premogovništva v prenovljenem objektu nekdanjega rudnika črnega premoga v Famljah.
Člani raziskovalnega krožka so pod mentorstvom Danile Grželj izvedli intervjuje s starejšimi občani in jih spraševali o turizmu nekoč. Učenci so ugotovili, da se je v naših krajih turizem razvil šele z izgradnjo železnice, takrat so se naši kraji približali Evropi. Gostje iz Trsta so prihajali na enodnevne izlete. Razmah turizma se je začel v 50. letih prejšnjega stoletja. Ljudje so hodili na sindikalne izlete in počitnice v apartmaje in prikolice, ki so jih svojim zaposlenim nudile firme, kjer so bili zaposleni. Veliko ljudi je hodilo tudi na romanja. Šele v samostojni Sloveniji se je turizem razvil v vseh razsežnostih, ljudje so začeli množično hoditi na počitnice in potovanja v tujino.

Drugošolci so pod mentorstvom učiteljice Barbare Jazbec in Nele Subič izvedli anketo o svojih turističnih navadah in predstavili rezultate. Izvedeli so, da so bile včasih razglednice spoštljiv spominek s potovanj, ki pa je danes že skoraj pozabljen. Izdelovali so razglednice z upodobitvami Divače in njene okolice.

V kletnih prostorih Promocijsko kongresnega centra Pr Nanetovh so razstavljeni izdelki in likovna dela učencev ter spominki s potovanj in dopustov nekaterih naših sogovornikov.

Vabljeni na ogled razstave. 

 

Besedilo in fotografije: Danila Grželj, Barbara Jazbec, Andreja P. Čok in Anamarija Meglič

Ste že prebrali?

Prireditev ob materinskem dnevu

Prireditev ob materinskem dnevu

V sredo so učenci PŠ Vreme obeležili poseben dan, ki ga vsi cenimo in spoštujemo – materinski dan. Na prireditvi, ki...

Dostopnost