Skoči na glavno vsebino
V sredo, 17. maja, so učenci od 1. do 5. razreda centralne šole Divača in podružničnih šol Senožeče ter Vreme proslavili zaključek bralne značke. Nagrada za letošnje uspešno branje je bil ogled koncerta Živalski karneval. Glasbeno delo je ustvaril znan francoski skladatelj in pianist Camill Saint Saensa. Izvrstno so ga izvedli gojenci in učitelji Glasbene šole Sežana. Dvorana Kosovelovega doma Sežana je bila zapolnjena do zadnjega kotička. Otroci so v glasbeni poslastici prisluhnili glasbeni predstavitvi leva, kokoši, kukavice, slona, kenguruja, labodov, akvarija in drugih živali. Z omenjenim koncertom Glasbena šola Sežana obeležuje 70. obletnico delovanja.

Učenci predmetne stopnje pa so bralno značko zaključili v družbi ilustratorja in pisatelja Uroša Hrovata. V torek, 18. aprila, so se pridružili učencem OŠ Hrpelje, ki je gostila tega priljubljenega avtorja hudomušnih likov, kot so Peter Nos, košarkar Ranta in njegovi prijatelji, junaki Živalskih novic in številni drugi. Skozi zgodbo o Tončku in Balončku ter jabolku spora so spoznali, kaj je strip, kako nastane, kaj loči strip od dnevnih časopisnih vicev, nekaj zgodovine stripa ipd. Dogodek na OŠ Hrpelje so popestrili učenci tamkajšnjega mladinskega pevskega zbora, duet klarinetov Glasbene šole Sežana in kvartet saksofonov godbeniške šole Brkinske godbe 2000.

Prav s košarkarjem Ranto iz uspešnice Košarkar naj bo je Uroš Hrovat v letu 1994 začel likovno sodelovanje s Primožem Suhodolčanom, sinom Leopolda Suhodolčana – očeta bralne značke. Bralna značka v osnovni šoli ima sicer najdaljšo tradicijo med programi, ki spodbujajo razvoj bralne kulture na Slovenskem, spodbuja branje po lastnem izboru učencev in glede na njihove bralne zmožnosti, zanimanja in želje.

Vsem učencem, ki so opravili bralno značko, še enkrat čestitamo.

Andreja Trobec in Alenka Tomazin

 

Ste že prebrali?

Debeli rtič 2024, 2. del

Debeli rtič 2024, 2. del

Od srede nam je nagajal internet (ga ni bilo) na celotnem območju zdravilišča Debeli rtič, zato tudi ni bilo nobene...

Tedni vseživljenjskega učenja

Tedni vseživljenjskega učenja

Naša šola se je tudi letos pridružila Tednom vseživljenjskega učenja (TVU), ki bodo potekali od 10. maja do 16. junija...

Dostopnost