Skoči na glavno vsebino

V soboto, 12. oktobra 2024, smo se z učenci zadnje triade podali na nepozabno ekskurzijo v Anglijo. Po namestitvi v hotelu smo se odpravili do znamenite postaje Victoria in že nas je pozdravilo tipično angleško vreme, ki pa naše 45-članske posadke ni zaustavilo na poti ob Temzi do znamenitega mostu Tower Bridge, tržnice Borough, mimo plovila angleškega pomorščaka in pirata Francisa Drakea, The Golden Hinde, s katerim je med letoma 1577 in 1580 uspešno obplul svet. Dež je bil naš zvest sopotnik vse do Shakespearjevega gledališča Globe, nas spremljal čez most Millenium Bridge, kjer neki umetnik riše umetnije po odvrženih žvečilnih gumijih in vse do katerdrale sv. Pavla. Na Temzi smo opazili tudi bojno ladjo H. M. Belfast.

Še isti dan smo obiskali Naravoslovni muzej. Tam smo občutili potres, si ogledali neandertalca, sinjega kita, tiranozavra in sekvojo, visoko 101 meter. V muzeju se nahaja eden najbolj popolnih okostij tiranozavra na svetu.

Mimo opečnato rdečih zgradb nas je pot vodila do koncertne dvorane Royal Albert Hall in spomenika Albert Memorial, ki velja za enega najbolj okrašenih spomenikov v Londonu. Dvorana gosti nekaj najbolj znanih dogodkov v glasbenem in kulturnem svetu, vključno z letnim festivalom BBC Proms, ki velja za najdaljši klasični glasbeni festival. V njej so nastopali tudi svetovni zvezdniki, kot so Led Zeppelin, The Beatles, in Adele. Tu so se predvajali tudi filmski koncerti, kot na primer “Star Wars in Concert.” Večer smo zaključili z večerjo v Pizza Hut na ikoničnem trgu Piccadilly Cicus, ki ga krasijo neonski panoji in kip, znan kot Eros, ki je pravzaprav kip njegovega brata, Anterosa, angela dobrote. Postavljen je bil leta 1893 v čast humanitarcu lordu Shaftesburyju, ki je bil znan po svojem delu v korist delavcev in otrok.

 

Drugi dan se je začel s tradicionalnim angleškim in kontinentalnim zajtrkom. Z avtobusom in angleškim vodičem Robom smo se odpravili v univerzitetno mesto Oxford, znano po prestižnih 44 kolidžih, v katerih prevladuje tutorski način izobraževanja. Najstarejši so bili ustanovljeni že v 13. stoletju, kar pomeni, da imajo več kot 750-letno zgodovino. Velika dvorana v Christ Church College  je bila navdih za jedilnico v filmih o Harryju Potterju. Kolidž ima tudi svojo katedralo, kar je edinstveno med oxfordskimi kolidži.

Mi smo tokrat obiskali kapelo, jedilnico in vrt v New Collegeu in z zanimanjem poslušali zanimivosti o drugi največji knjižnici v Združenem Kraljestvu, Bodleian Library. Ta ima več kot 13 milijonov knjig, rokopisov in drugih del, med njimi tudi Magno Carto iz leta 1217, Shakespearjevo prvo izdajo ter Gutenbergovo Biblijo iz leta 1455. Knjižnica ima status obveznega izvoda, kar pomeni, da mora vsaka knjiga, objavljena v Združenem kraljestvu, dostaviti en izvod v Bodleian. Ta zakon iz 17. stoletja ji je omogočil zbiranje ogromne zbirke, ki še vedno raste, zato so številni deli knjižnice skriti pod zemljo. Tajni predori in podzemne dvorane povezujejo različne stavbe knjižnice, kjer se hranijo milijoni knjig, do katerih dostopajo knjižničarji z zapletenim sistemom dvigal in tekočih trakov.
Obiskovalci morajo podati zaprisego, da ne bodo prinašali ognja ali škodovali knjigam. Ta starodavna tradicija, ki sega v leto 1602, še vedno obstaja, čeprav ni več potrebna osebno, saj se mnogi uporabniki prisežejo digitalno. Ena od posebnosti knjižnice Bodleian je, da ne izposoja knjig.

Dan smo zaključili z odlično all-you-can-eat večerjo v Cosmu, kjer so učenci preizkusili jedi z vseh celin.

 

Tretji dan je bil namenjen ogledu Buckinghamske palače in menjavi straže. Pot nas je vodila mimo Clarence House, rezidence kralja Karla III., do Westminstrske opatije, parlamenta in Big Bena. Big Ben je v resnici ime za zvon, ne stolp, ki je od leta 2012 uradno poimenovan Elizabeth Tower. Sprehodili smo se mimo naslova 10 Downing Street, kjer biva britanski prvi minister, do trga Trafalgar Square in Narodne galerije, kjer smo poiskali Monetove Lilije ter Van Goghove in Da Vincijeve umetnine. Ulični umetniki so nas navdušili na trgih Leicester Square in Covent Garden. Postanek na trgu Leicester Square smo izkoristili za ogled trgovin Lego Store in M&M’s World. S sprehodom po kitajski četrti smo nadaljevali pot do muzeja Science Museum in Wonderlab kjer smo preizkušali zakone fizike in kemije. V predelu, ki je znan po alternativni kulturi in uličnih umetnikih, Camden Town, smo kupili še spominke ter v tipičnem angleškem pubu pojedli večerjo.

 

V torek smo obiskali muzej voščenih lutk Madame Tussauds, kjer nas je navdušila hiša groze z Jackom Razparačem, vožnja z vlakcem skozi zgodovino Londona in 4D filmom Marvelovih junakov. Po ogledu smo pohiteli na ulici Oxford in Regent Street, da bi v največji trgovini z igračami Hamley’s zapravili še zadnje funte in napolnili že zadnji prost milimeter prtljage.

Učenci so dokazali, da je njihovo znanje angleščine dovolj dobro, saj nismo nikogar izgubili. Še več, vodiči so bili navdušeni nad znanjem, ki so ga naši učenci pokazali, malce manj pa nad tempom hoje. Na potovanju nas je spremljala agencija LTA z vodičko Tjašo, kateri smo neizmerno hvaležni za zanimivo in doživetij polno vodenje po Londonu in Oxfordu.

 

Ste že prebrali?

V sadovnjaku

V sadovnjaku

Teden otroka so tretješolci začeli z naravoslovnim dnem. Z avtobusom so se odpeljali do vasi Buje. Prijazno so jih...

Dostopnost