Skoči na glavno vsebino
Valeta devetošolcev OŠ Divača: Pobeg iz šole

Valeta devetošolcev OŠ Divača: Pobeg iz šole

Učenci in učenke generacije 2009 so v petek, 14. junija, »pobegnili« in zapustili za seboj spomine na šolske dni, sošolke, sošolce, vragolije in prve ljubezni. Ob 19.00 so v športni dvorani v Divači učenci otvorili valeto s plesom. Plesnih korakov sta jih naučila športna pedagoga Borut Sila in Danijel Malnar. Ta slavnostni dogodek je bil poseben zaključek njihovega osnovnošolskega izobraževanja in hkrati priložnost, da se skupaj s starši, učitelji in prijatelji poslovijo od šolskih dni in stopijo na novo življenjsko pot.

Pester in bogat program valete je vključeval poleg plesa tudi pevske točke in instrumentalni nastop, ki so jih pripravili učenci ob pomoči učiteljev Anje Abram in Anite Penko Maslo. Rdeča nit letošnje valete je bil pobeg iz šole. Na to temo so učenci posneli kratek film, ki je bil predvajan med prireditvijo. Od ideje, snemanja in montaže je bil film avtorsko delo učencev, posebej sta se pri snemanju in montaži izkazala učenca Aljaž Adam in Andrej Starc. Film je na zabaven in domiseln način prikazal različne načine pobega posameznih učencev iz šole. Poleg filma so učenci pripravili tudi sobo pobega, v kateri so se udeleženci lahko preizkusili v reševanju različnih ugank in nalog, povezanih s šolsko snovjo.

Sledila je slavnostna podelitev spričeval, ki je bila vrhunec večera. Na predlog in strinjanje učiteljskega zbora smo med devetošolci izbrali učenca, ki sta na slavnostni prireditvi prejela najvišja priznanja šole in občine. Priznanje Občine Divača je s sliko Stojana Zafreda podelila županja Alenka Štrucl Dovgan, prejela ga je Maks Mesar. Maks je vseh devet let šolanja izkazoval veliko vedoželjnost hkrati pa z lastnim razmišljanjem prispeval h kvaliteti učnega procesa na vseh predmetnih področjih in se zato vsa leta šolanja izkazal kot bister in razgledan učenec šole. Dosegal je odlične rezultate pri šolskem delu in na šolskih, regijskih in državnih tekmovanjih v znanju. Tu še posebej izstopa njegovo znanje s področja matematike, slovenščine, kemije in logike.

Učenki Manci Županc je ravnateljica Damijana Gustinčič podelila priznanje učiteljskega zbora z nagrado šole in grafiko Stojana Zafreda za odlične rezultate in doseganje priznanj ter pohval na tekmovanjih v znanju. Učenko odlikuje konstantna učna uspešnost, saj s svojo prizadevnostjo vseh devet let šolanja izkazuje odlične učne rezultate. Odlikujejo jo tudi številna priznanja s tekmovanj v znanju in na športnem področju.  

Valeta devetošolcev je bila tako polna smeha, veselja in ponosa, hkrati pa tudi trenutkov ganjenosti, ko so se učenci poslovili od svojih sošolcev in učiteljev. Dogodek je bil lep zaključek pomembnega obdobja v življenju mladih, ki zdaj pogumno stopajo naprej proti novim izzivom in priložnostim. Učitelji in ostali delavci šole vam na vaši poklicni in življenjski poti želimo samo srečo.

 

Razrednika Lucija Prihavec Mahorčič, Borut Sila in sorazrednika Anja Abram in Danijel Malnar

Podelitev ŽUPANJINIH PETIC in pohval

Podelitev ŽUPANJINIH PETIC in pohval

V četrtek, 20. junija 2024, je gospa županja, kot vsako leto, sprejela najboljše učence iz zadnje triade osnovne šole.

Podeljevanje priznanj in pohval poteka v skladu s Pravilnikom o podeljevanju priznanj in pohval. Razredniki na učiteljskem zboru predlagajo učence, učiteljski zbor pa jih potrdi. Priznanja in pohvale prejmejo učenci, ki so šolskem letu prejeli povprečno oceno 4,5 ali več.

Ravnateljica Damijana Gustinčič rada poudari, da je šola kovačnica znanja. A poleg odličnega uspeha, ogromno vlogo predstavlja udejstvovanje učenk in učencev pri obšolskih dejavnostih. Poleg ravnateljice se je podelitve priznanj in pohval udeležila tudi učiteljica Lucija Pirhavec Mahorčič, ki je bila razredničarka 9. a. razreda.

Trideset učenk in učencev, ki je prejelo priznanja in pohvale, se aktivno udejstvuje v športu – ekipnih in idividualnih športih (košarka, nogomet, rokomet, streljanje z zračno puško ipd.), uči igranja instrumentov oz. obiskuje glasbeno šolo, nekateri so aktivni v gasilstvu, spet drugi v kulturi itn.

Najlepše od vsega pa je, da znajo svoje odlično znanje deliti tudi z drugimi učenci ter tako največji zaklad znanja prenašati naprej, si med seboj pomagati.

Županja Alenka Štrucl Dovgan je učencem devetošolcem zaželela uspešno nadaljevanje šolanja in jim podelila ŽUPANJINE PETICE. Dejala je, naj nikoli ne pozabijo, od kod prihajajo in da naj se, ne glede na to, kam jih bo odnesla življenjska pot, vedno vračajo v domače kraje. Sedmošolcem in osmošolcem pa je zaželela uspešen zaključek šolskega leta in jim podelila paketke s praktičnimi darili. Vsem je segla v roke in podelila priznanja in pohvale.

Povprašala jih je tudi, če bi si kaj želeli v naši občini. Otroci so dejali, da je v naši občini veliko na razpolago, a da si želijo teniškega igrišča. Predstavila jim je tudi, da bo v kratkem zgrajen kolesarski poligon z grbinami, česar so se še posebej razveselili. Nadaljevali so v sproščenem pogovoru in druženju.

Ravnateljica Damijana Gustinčič je poudarila tudi dejstvo, da so med otroki, ki so prejemniki priznanj in pohval, enakomerno porazdeljeni otroci iz matične in podružničnih šol, kar kaže na odličen temelj znanja, s katerim pridejo v matično šolo otroci s podružnic, ter izpostavila pomen šolanja na podeželju, kjer naj šole ostanejo!

Zahvalila se je za vsakoletno prelepo potezo občine ob podelitvi, prav tako pa tudi, da vseskozi bdi nad učenjem in podpira razvoj osnovnošolskega izobraževanja.

Županja Alenka Štrucl Dovgan želi vsem učenkam in učencem nepozabne počitnice, da si naberejo moči in delovne vneme za prihodnje šolsko leto.

Seznam učencev, prejemnikov priznanj in pohval:

7. razred –  6 učencev
Adam Nina
Gec Zarja
Grbec Filip
Nemec Amelie

Mingot Eva
Virloget Hrobat Samuel

8. razred –  9 učencev
Bitežnik Rok
Grižon Ivana
Leban Enej
Parshina Emilia

Grandič Ana
Kenda Vid
Raimondi Lana
Pirc Urša
Žnidarčič Maša

9. razred –  14 učencev

Bratina Mija
Mesar Maks
Ožbolt Urša
Radman Sara
Ražem Val
Žvab Blaž

Adam Aljaž
Diesel Jorg
Diesel Uma
Martinčič Mihaela
Štembergar Julija
Šuligoj Anet
Županc Manca

Besedilo: Anu Kahuna, Občina Divača
Foto: BeGR8-media

 

Pozdravljene počitnice!

Pozdravljene počitnice!

Drage učenke in učenci, spoštovani starši, cenjene kolegice in kolegi,

pa se je zaključilo še eno šolsko leto, nastopil je najlepši čas dvomesečnih počitnic.

Deset mesecev so bile naše misli in napori usmerjeni v učenje kot najpomembnejšo dejavnost šole. Učenke in učenci ste vložili več ali manj energije, da bi dosegli zastavljene cilje, ki so bili pogosto  realni, včasih pa prenizki ali previsoki. Učenje je pot za dosego znanja, spretnosti, navad, strategij, kritične presoje. Kot vse poti, tudi pot učenja ni vselej ravna, je tudi ovinkasta, strma, naporna. Pomembno je bilo vztrajati tudi na strmini, iti po daljši poti, da bi osvojili vrh, to je uresničiti zastavljene cilje.

Na tej poti so vas vodili učitelji, vas usmerjali, dajali napotke in spodbujali. Starši so se veselili vašega napredka in vam stali ob strani.

Na pragu počitnic in na predvečer dneva državnosti, ko naša Slovenija praznuje 33. letnico svoje neodvisnosti, vam želim, dragi učenci,  mirne, varne in sproščujoče počitnice. Staršem in učiteljem pa naj poletje podari  prijetne dopustniške dni.

Lepo vas pozdravljam,

                                                            ravnateljica Damijana Gustinčič.

Ekskurzija v Štivan in Lignano Sabbiadoro 2024

Ekskurzija v Štivan in Lignano Sabbiadoro 2024

Tudi letos smo se v sredo, 19. junija, z učenci naše šole že tradicionalno odpravili na ekskurzijo v Italijo. Najprej smo se na poti ustavili v Štivanu, potem pa nadaljevali pot v Lignano Sabbiadoro. Udeleženci so bili tisti učenci, ki obiskujejo interesno dejavnost ali obvezni/neobvezni izbirni predmet italijanščina.

V Štivanu smo si ogledali izvir reke Timave, ki je najkrajša reka v Italiji, saj meri zgolj slaba dva kilometra. Reka Reka ponikne v Škocjanskih jamah in pride ponovno na dan pri Štivanu. Reka Timava ima približno tretjino vode iz reke Reke, drugi del pa iz reke Vipave in Soče. Pri izviru se nahaja tudi cerkev Sv. Janeza Krstnika. Tukaj smo tudi pomalicali.

Letos se je za to destinacijo odločilo malo manj kot 100 otrok od 3. do vključno 9. razreda naše šole.

Odpravili smo se z dvema avtobusoma in sicer v Aquasplash z učenci in učenkami višjih razredov, učenci iz nižjih razredov pa so lahko izbirali svojo destinacijo med Parco-m Junior ter živalskim vrtom. Živalski vrt je izbralo 10 otrok.

Kdor se je odločil za atrakcije iz zabaviščnega parka, je izbral Parco Junior, kjer je lahko užival/a na labodih, podmornici, prostem padu, vožnjo z avtomobilčki, itd. Učenci od 5. razreda dalje so se v Aquasplash-u pomerili v plavanju in zabavali na različnih vodnih atrakcijah.

Tretja skupina pa se je odločila za boljše spoznavanje živalskega sveta in se odpravila v živalski vrt Punta Verde. Videli smo veliko mladičkov, ki so popestrili živalski vrt poleg vseh starejših živali. Učenci so bili navdušeni nad nekaterimi vrstami živali, ki so manj znane ali pa jih prej niso poznali.

Seveda smo pridno vadili sporazumevanje v italijanskem jeziku z uslužbenci na teh turističnih točkah in opazovali tudi pokrajino na poti.

Otroci so se okoli 17. ure vrnili nazaj v Divačo, polni novih vtisov in seveda prepričani, da je vredno naš izlet ponoviti, nekateri pa bi radi ostali v Lignanu celo več dni .

Vsem skupaj lepe poletne počitnice. Buone vacanze estive 2024!

 

Alma Volk, Tanja Trebec Benedejčič, Timea Gal, Barbara Skalec Volk, Tamara Franetič Bizjak, Lucija Prihavec Mahorčič, Veronika Mahne Cotič, Jerneja Škrlj in Špela Puntar

 

Fotografije: Parco Junior (Tanja T.B. in Veronika M.C.), ZOO (Timea Gal), Aquasplash (Alma Volk)

Dostopnost